ysl-1302510
0

Yves Saint Laurent Visionair

Yves Saint Laurent (Oran (Algerije), 1 augustus 1936 – Parijs, 1 juni 2008) verliet het ouderlijk huis op 17-jarige leeftijd om voor Christian Dior te gaan werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg hij op 21-jarige leeftijd de leiding over het toen slecht lopende modehuis. De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat ze tot grote successen leidden. Zo bijvoorbeeld de trapeziumjurk uit 1958, die ruim om de taille viel in plaats van deze in te snoeren. Saint Laurent gebruikte zowel fel lichte, als donkere kleuren, al ontwierp hij eenmalig ook een collectie waarvan alle kledingstukken zwart waren.

In de jaren zestig en zeventig zette Yves Saint-Laurent trends zoals het broekpak en de “beatnik look” met puntlaarzen die tot dijhoogte de benen omsloten. Midden jaren zestig ontwierp hij een collectie wollen tricotjurken geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan. In 1993 werd het modehuis van Yves Saint Laurent voor ongeveer 600 miljoen dollar verkocht aan het farmaceutische bedrijf Sanofi en zes jaar later werd het merk YSL gekocht door Gucci. Tom Ford kreeg de leiding over de ready-to-wear-collectie, terwijl Saint Laurent de haute couture-collectie ontwierp. In 2002 werd, mede als gevolg van Laurents leeftijd, drugsmisbruik, depressie, alcoholisme, kritiek op de YSL-ontwerpen en problemen met Tom Ford, besloten het couturehuis van YSL te sluiten. Hierna trok Saint Laurent zich meer en meer terug in zijn huis in Marrakesh, Marokko.

Yves Saint Laurent overleed op 71-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Marrakesh.

Van 30 januari tot 5 mei 2013 kan u talrijke creaties – waarvan de meeste nog nooit eerder werden tentoongesteld – van Yves Saint Laurent bewonderen op de tentoonstelling “Yves Saint Laurent Visionair” in het ING Cultuurcentrum te Brussel. Naast kledingstukken worden ook juwelen, accessoires, tekeningen, schetsen en andere onuitgegeven documenten waarin de subtiele stijl van Saint Laurent tot uiting komt getoond.

Klik hier voor een fotoverslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *