sf13-1317807
0

Sfinks-Mixed 2013

Sfinks is een wereldmuziekfestival dat sinds 1976 jaarlijks tijdens het laatste weekend van juli doorgaat in Boechout, ten zuidwesten van Antwerpen.

Sfinks richtte zich in de eerste jaren op folkmuziek. Er traden vooral Angelsaksische groepen op, zoals de Ierse band Clannad. Vanaf 1982 groeide het langzaam uit tot het wereldmuziekfestival dat het heden ten dage is. Onder meer Youssou N’Dour, Cheb Khaled en Nusrat Fateh Ali Khan traden in deze periode op in Boechout.

In 1994 verhuisde het festival naar een groter terrein, het Molenveld. Inmiddels was het uitgegroeid naar een vierdaags evenement met meer podia en een gevarieerder programma. In 2008 werd Sfinks teruggebracht naar drie dagen en de naam van het festival gewijzigd in Sfinks-Mixed. Naast muziek werden er voor het eerst ook theater-, circus- en comedy-acts geprogrammeerd.

In 2013 had Sfinks te kampen met problematische financiële vooruitzichten omwille van het wegvallen van € 100.000 subsidies van de Vlaamse overheid. Als reactie op deze veranderingen werd beslist om enkele drastische wijzigingen door te voeren: de inkom werd gratis en de duur van het festival werd met één dag verhoogd. Organisator Patrick De Groote hoopte op deze manier een groter publiek naar het festival te lokken en toch uit de kosten te komen door eigen eten of drinken niet meer toe te laten en meer opbrengsten uit de catering te halen.

Het plan lijkt gelukt: de extra donderdag was al goed voor 9.000 bezoekers, vrijdag werd dat aantal verdubbeld. En met nog eens 23.000 toeschouwers op zaterdag en 22.000 op zondag klokten de tellers aan de inkom af op 72.000 Sfinksgangers, meer dan een verdubbeling van het aantal bezoekers van 2012 en beduidend hoger dan de verhoopte 40.000.

Sfinks-Mixed is en blijft een heel bijzonder festival. Vier dagen lang trekt de hele wereld aan je oren en ogen voorbij. Opzwepende muziek uit Afrika en Latijns-Amerika, wonderlijke klanken uit Azië, straffe muziek van eigen bodem, dj’s voor jongeren en een heus kinderfestival voor de kleinsten. Of je nu alleen komt, met vrienden of met de hele familie: Sfinks-Mixed is er voor iedereen. Ook wie geen festivalganger is kan op Sfinks zeker zijn van een leuke, relaxte tijd.

Klik hier voor mijn fotoverslag van de 38e editie van Sfinks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *