baibao2-1322468
0

Tentoonstelling Bai Bao Ceramic Art Edegem

Van 28 september tot 20 oktober 2013 stelt Bai Bao Ceramic Art, een gezamenlijk project van Isabelle Malka, Noëlle Oboussier en Kari Peeters, tentoon in het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans in de Strijdersstraat 14 te Edegem.

Bai Bao is chinees, en betekent puur, kostbaar wit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de werken van Isabelle, Noëlle en Kari veelal uit porselein bestaan, met hier en daar een toets glazuur.

Om met porselein tot het uiterste te kunnen gaan, is heel wat voorbereiding en kennis van het materiaal noodzakelijk. Met een grote precisie en eindeloos geduld schuurt Kari Peeters haar werken tot de perfecte pasvorm. Sommige installaties zijn los opgebouwd, ze deinen in de ruimte, net niet brekend. Andere zijn dan weer tot een solide kunstwerk gesoldeerd. Als ongekende levensvormen zweven ze door de ruimte. Met haar werk probeert Kari steeds opnieuw een dialoog tussen de toeschouwers op gang te brengen. Wat u ziet, was misschien niet eens haar bedoeling, maar als haar werk u emotioneel beroert, heeft ze haar doel bereikt.

Een fascinatie voor licht en schaduw, beweeglijkheid en het veranderlijk beeld naargelang men het wit of het zwart laat primeren, bracht Noëlle Oboussier uiteindelijk tot het realiseren van de werken waarmee ze de Rik Blommeprijs won. Ook het voorstel om een van haar werken in productie te zetten was een extra bekroning op haar werk en een stimulans om de ingeslagen weg verder te bewandelen. Door eenvoud qua vorm en puurheid van de materie, tracht ze de toeschouwer te behagen en te laten genieten van de schoonheid van het porselein.

Porselein, de zachte, pure materie, die broosheid veinst maar toch zo stevig is, lijkt makkelijk handelbaar, maar heeft haar eigen nukkige grillen en blijft daarom een uitdaging om te temmen in een kunstwerk. Met vallen en opstaan is Isabelle Malka steeds op zoek naar de geschikte techniek om een bepaalde creatie te kunnen verwezenlijken. Het repetitieve trekt haar aan, enerzijds vanwege de diversiteit in opstelling van één kunstwerk, en anderzijds het vormen van één geheel door het gebruik van vele of meerdere kleintjes.

Klik hier voor mijn fotoreportage van de tentoonstelling en de vernissage van Bai Bao Ceramic Art in Edegem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *