gvpod-1326262
0

Fotomuseum Antwerpen: “Germaine Van Parys & Odette Dereze”, “The Sochi Project” & “Editing the News, de bril van de fotoredacteur”

“Germaine Van Parys & Odette Dereze”, “The Sochi Project” & “Editing the news, de bril van de fotoredacteur”, FoMu Antwerpen, 25.10.2013 tot 02.03.2014

Germaine Van Parys (1896-1983) was een pionier in de Belgische fotojournalistiek. Samen met haar petekind Odette Dereze (°1932) realiseerde Van Parys een indrukwekkend oeuvre. Hun werk biedt een unieke kijk op de geschiedenis van België vanaf 1918 tot aan het einde van de vorige eeuw.

De Olympische Winterspelen houden in 2014 halt in het Zuid-Russische Sotsji. Het worden de duurste Spelen ooit, in een subtropische badplaats en vlakbij de zeer gewelddadige Noord-Kaukasus. Sinds 2009 werken fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen onafgebroken aan een omvangrijke documentaire over dit gecontesteerd conflictgebied.

Het nieuws dat in de krant aan onze ontbijttafel terechtkomt, heeft eindeloos veel filters moeten doorstaan. En gelukkig maar. Dagelijks komen er duizenden foto’s bij redacties terecht, slechts enkele halen de eindmeet. Met de tentoonstelling “Editing the News – de bril van de fotoredacteur” plaatst het FoMu vraagtekens bij deze selectierondes. Wie bepaalt wat nieuwswaardig is? Waarom wordt het ene beeld boven het andere verkozen? Welk beeld krijgen we van de wereld? Door wiens bril kijken we eigenlijk?

Klik hier voor de fotoreportage van de openingsavond van de nieuwe tentoonstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *