ai350-1331469
0

Happy Birthday Dear Academy: Antwerp Icons

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen wordt 350 jaar en de modeafdeling, een van haar meest gereputeerde takken, vijftig. Onder de vlag “Happy Birthday Dear Academie” viert de stad van september 2012 tot eind januari 2013 de op drie na oudste kunstschool ter wereld met tentoonstellingen, activiteiten en publicaties.

In het kader van de viering “Happy Birthday Dear Academie” presenteren het Modemuseum, Antwerpen Open en Toerisme Vlaanderen het project Antwerp Icons.

Twaalf gerenommeerde ontwerpers, allen afgestudeerden van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, kozen een iconisch stuk uit hun oeuvre. Het MoMu nodigde vervolgens fotograaf Ronald Stoops, make up styliste Inge Grognard en modeontwerper Dirk Van Saene uit om de stukken te interpreteren en te herwerken. Van Saene linkte de twaalf beelden op een visuele manier door in ieder beeld een eenvoudige bodysuit te gebruiken. De bodysuits werden bedrukt met patronen of stoffen die typisch zijn voor de twaalf oud studenten en dus verwijzen naar hun signatuur. Ronald Stoops fotografeerde de modellen en manipuleerde hun afmetingen drastisch zodat ze het monumentale benadrukken. De afbeeldingen werden telkens op 4 gestapelde containers van maar liefst tien meter hoog geprint en verspreid doorheen de stad. De monumentale afmetingen van de beelden doen denken aan de reuzenfiguren die sinds de 14e eeuw tijdens processies en optochten door Antwerpen worden gedragen, een prachtige manier om de band tussen het modemuseum en de stad nog eens extra in de verf te zetten.

De Icons zijn te vinden op volgende locaties: Ann Demeulemeester (Leopold de Waelplaats/Koninklijk Museum voor Schone Kunsten), Bernhard Willhelm (Astridplein), Dries Van Noten (Hanzestedenplaats/MAS), Dirk Van Saene (Wapper), Dirk Bikkembergs (Theaterplein), Marina Yee (Handschoenmarkt/Kathedraal), A. F. Vandevorst (Bolivarplaats/Justitiepaleis), Veronique Branquinho (De Keyserlei), Walter Van Beirendonck (Nationalestraat/MoMu), Christian Wijnants (Falconplein), Peter Pilotto (Ernest van Dijckkaai/Voetgangerstunnel) en Maison Martin Margiela (Mechelseplein).

Wie van plan is alle Icons te gaan ontdekken neemt best de fiets. Vergeet zeker ook niet rond de reuzen te wandelen of te fietsen aangezien ze zowel een zwart-wit zijde als een gekleurde kant hebben.

Klik hier voor het fotoverslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *