mas350-1331351
0

Happy Birthday Dear Academy: MAS

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen wordt 350 jaar en de modeafdeling, een van haar meest gereputeerde takken, vijftig. Onder de vlag “Happy Birthday Dear Academie” viert de stad van september 2012 tot eind januari 2013 de op drie na oudste kunstschool ter wereld met tentoonstellingen, activiteiten en publicaties.

Tot 26 januari 2014 kan je in het MAS een speciale tentoonstelling naar aanleiding van de 350e verjaardag van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen gaan bekijken. Niet minder dan 140 schilderijen hangen er op een gouden muur, de Golden Wall.

In de eerste zaal, een zuilenzaal met tekeningen van Rubens en Leonardo Da Vinci te midden van plaasteren afgietsels van klassieke sculpturen, wordt de functie van de Academie geduid.

De daaropvolgende zaal is een reconstructie van de historische schilderskamer van de Academie waarin studenten 350 jaar geleden voor het eerst les in tekenen kregen.

Vervolgens stapt de bezoeker het hoogtepunt van de tentoonstelling binnen, een pronkzaal met gouden muren, van onder tot boven gevuld met schilderijen, allemaal van leerlingen van de Antwerpse Academie, van David Teniers in 1663 tot Vaast Colson vandaag. Een door Walter Van Beirendonck puur op zijn gevoel samengesteld spektakel waarvoor je ogen tekortkomt.

In een aparte ruimte halen bekende oud studenten op video herinneringen op over hun academietijd en de expo afsluiten doe je in de speciaal ingerichte tekenkamer, waar studenten van de Koninklijke Academie het vak “tekenen naar levend model” volgen. De bezoeker eindigt kortom met het begin: er waren eens een kunstenaar, een wit blad en een stukje houtskool.

Klik hier voor een fotoreportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *