momu350-1331851
0

Happy Birthday Dear Academy: Modemuseum

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen wordt 350 jaar en de modeafdeling, een van haar meest gereputeerde takken, vijftig. Onder de vlag “Happy Birthday Dear Academie” viert de stad van september 2012 tot eind januari 2013 de op drie na oudste kunstschool ter wereld met tentoonstellingen, activiteiten en publicaties.

Video’s uit de beginjaren, afstudeerprojecten van grote namen en nooit eerder tentoongestelde modetekeningen: redenen genoeg om “Happy Birthday Dear Academie” in het MoMu te bezoeken.

Een huzarenstukje. Het is het minste wat je kan zeggen. Het kostte de organisatoren nog meer moeite dan anders om de tentoonstelling in goede banen te leiden. Want wie een werking over een halve eeuw wil illustreren, moet op zoek naar ontwerpen die in het beste geval ergens bestoft in een kast hangen.

“Afstudeerprojecten worden vaak verkocht omdat de opleiding veel geld kost”, zegt Karen Van Godsenhoven die samen met Walter Van Beirendonck als curator van de expo optrad. “Vaak moesten we meermaals aandringen bij de ontwerpers. Niet iedereen wil trouwens met een ontwerp van toen in een expo. Dat is eigen aan mode. Iedereen staat alweer veel verder.”

Op de trappen van het museum wordt de bezoeker meteen ondergedompeld in een heuse wall of fame: de vijf decennia gaan er gepaard met beelden en opnames die de opleiding vanaf het begin in 1963 illustreren. Alleen al het trappenverhaal is meer dan de moeite: veel van de video’s zijn ongezien, bij elke naam staat ook waar hij of zij intussen mee bezig is.

Aan de hand meer dan 60 afstudeerlooks en vier verschillende thema’s (Arcadia, Nirvana, Desire en Harmony/Protest) die als een rode draad door het afstudeerwerk van verschillende generaties studenten lopen, wordt vervolgens een beeld geschetst van de opleiding. Het is opvallend dat de creaties heel zelden met een commercieel oog zijn ontworpen. De modeopleiding wil de creativiteit van hun studenten dan ook zo min mogelijk beknotten en hun vooral hun eigen signatuur laten ontdekken.

Daarop volgt een muur van modetekeningen uitgezocht door docente Yvonne Decock. Een mix van beelden van ex-studenten chronologisch dooreengeschud en precies daarom extra interessant.

De Zes van Antwerpen, de “Antwerp Six”, krijgen extra aandacht in de expo omdat ze een keerpunt waren in de geschiedenis van de opleiding. Deze vriendenclub studeerde af begin jaren tachtig en heeft de professionalisering en internationalisering van de school op gang gebracht. Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Marina Yee hebben ervoor gezorgd dat de Antwerpse modeopleiding internationaal op de kaart werd gezet en zijn dus mede verantwoordelijk voor de diverse nationaliteiten die tegenwoordig studeren aan de afdeling.

De expo is op veel vlakken meer dan de moeite waard. Voor wie geïnteresseerd is in Belgische mode is een bezoek een must: de vele afstudeerprojecten zetten een beklijvend beeld neer. Vaak zie je daar al de kiem van het latere succes van een ontwerper. Soms merk je ook dat een student net te vroeg was met een bepaald beeld dat we vandaag intussen begrijpen.

De expo in het modemuseum loopt nog tot en met 16 februari 2014.

Klik hier voor de fotoreportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *