pu-1419703
0

Panamarenko Universum

Panamarenko, een pseudoniem van Henri Van Herrewegen dat onder meer verwijst naar Pan American Airlines (een bekende vliegtuigmaatschappij uit de jaren 1960-1970), werd geboren in 1940 te Antwerpen. Hij is niet alleen kunstenaar, maar ook uitvinder, technieker, wiskundige, filosoof en visionair. En dat alles tegelijk. Sinds 1967 maakt hij fantasievolle luchtvaartuigen en andere machines geïnspireerd op insecten, vogels en oude vliegtuigen, naast toestellen om de aarde, het water en de laatste jaren ook de ruimte mee te verkennen. Zijn werk is het resultaat van verbeeldingskracht en ligt tussen droom en werkelijkheid. Hij noemt zichzelf nooit ‘kunstenaar’, maar is geboeid door het wonderlijke in de ons omringende wereld. Zijn interesse voor de natuur, voor wetenschap en technologie en zijn streven naar artistieke schoonheid versmelten in zijn werk tot een levensproject. Zijn enorme fascinatie voor techniek is het onderwerp van zijn kunst, en daarin legt hij zo’n intensieve betrokkenheid aan de dag dat er een soort magie ontstaat. De poëtische schoonheid die zijn werken voortbrengen, is het enige wat van belang is voor Panamarenko. Hij wil met zijn werk de aandacht van het publiek vasthouden, zonder dat hij zich daarbij de vraag wil stellen of hij nu al dan niet kunst heeft gemaakt. Panamarenko’s oeuvre is een poging authentieke schoonheid te brengen, los van protocollen en beperkingen. Hij wil zijn publiek anders doen kijken, door zijn ogen, naar de wereld die ons omringt. Zijn toestellen kunnen in principe functioneren, hoewel dat voor hem geen essentie is. Functioneren van kunst betekent voor Panamarenko ‘impact’ hebben op de toeschouwer.

In 2005, op zijn 65e verjaardag, kondigde hij het einde van zijn loopbaan aan. Even bondig als onverwacht klonk het per fax: “Het is 2005 en ik ben 65. Ik ga met alle activiteiten stoppen. Vele groeten. Panamarenko.”

Eind 2006 schonk Panamarenko het huis ‘Biekorfstraat 2’, waar hij van 1970 tot 2003 woonde en werkte, aan het MuHKA.

Panamarenko Universum is de grote, eenmalige terugkeer van Panamarenko naar zijn geboortestad Antwerpen. Bijna tien jaar na de retrospectieve in het KMSK in Brussel, wijdt het MuHKA een unieke overzichtstentoonstelling aan zijn oeuvre. De tentoonstelling, die sinds de opening op 2 oktober 2014 meer dan 35.000 bezoekers mocht ontvangen, wordt wegens groot succes met een maand verlengd tot 29 maart 2015.

Klik hier voor het persdossier en hier voor een uitgebreide fotoreeks van de tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *