??
0

Schaduwvelden

Van 30 mei tot 5 juli 2015 vindt in een leegstaande zorgeenheid van het psychiatrisch centrum Sint-Amedeus te Mortsel de tentoonstelling “Schaduwvelden, de donkerte voorbij” plaats.

Alles begon in 2013 toen de cultuurraad van Mortsel het initiatief nam ter nagedachtenis van de eerste wereldoorlog een herdenkingsproject op touw te zetten met zoveel mogelijk culturele organisaties. Het thema van het project werd snel verruimd van een zuiver historisch tot een historisch/sociaal-artistiek project. Daar waar het historisch gedeelte snel kon worden uitgewerkt door de heemkundige kring van Mortsel vroeg het artistiek gedeelte wat meer voorbereiding. Van in het begin was duidelijk dat dit zou worden uitgewerkt door kunstenaars van kunstkring Sirkel enerzijds en door patiënten en creatief therapeuten van PC Sint-Amedeus anderzijds.

Het enthousiasme groeide snel, zeker toen duidelijk werd dat de tentoonstelling zou plaatsvinden in een voormalige, leegstaande zorgeenheid van PC Sint-Amedeus. Bijzonder daarbij is dat het gebouw na de tentoonstelling zou wordt afgebroken, wat zoveel meer mogelijkheden biedt: tekenen op plafonds, deuren en muren, lavabo’s bekleven met papier, gaten maken in de muren, kasten ombouwen tot tentoonstellingskasten, alles was bespreekbaar! De positieve reacties lieten niet op zich wachten en zo’n 25 therapeuten en patiënten werkten de lijnen van het artistieke project verder uit.

In januari 2015 volgde met een creatieve workshop met de kunstenaars, therapeuten en patiënte het echte startschot. De patiënten werden ingewijd in de geheimen van het papierscheppen en het linosnijden, ze kregen de kans om te tekenen of met klei te werken. Tevens werden de eerste stappen gezet rond installatiekunst. Al dat creatieve werk inspireerde tot slot enkele dichters tot poëtische beschouwingen.

Uiteindelijk werden er meer dan 100 deelnemers betrokken bij het tot stand komen van het sociaal-artistieke luik van Schaduwvelden. Vijf maanden lang werkten ze aan bijna 20 heel diverse deelprojecten, elk op hun eigen manier en vanuit hun eigen interesses en talenten.

Klik hier voor de fotoreportage van deze bijzondere tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *