1700137
0

Jeanloup Sieff

Jeanloup Sieff, geboren in Frankrijk op 30 november 1933 uit ouders van Poolse afkomst, start na fotografiestudies in Vaurigard en Vevey in Zwitserland in 1954 op 21-jarige leeftijd in Parijs zijn carrière als freelance fotograaf-reporter.

In 1959 wordt hij door het Franse tijdschrift Réalités naar de Borinage gestuurd, vlak over de grens met België. De situatie is er erg gespannen, meer nog dan in de andere Belgische mijnbekkens. De sociale omstandigheden in de Borinage zijn precair en de woede gromt er luider dan elders. En dat zonder te weten dat het het jaar daarop nog erger zal zijn tijdens de strijd tegen de “Eenheidswet” van de centrumrechtse regering …

Op een morgen dat de zon wedijvert met een hardnekkige mist komt Jeanloup Sieff aan in de streek. Hij richt zijn lens op de landschappen waarin terrils en schachtbokken zich scherp aftekenen, alsook op de kompels, hun leefklimaat en families. Instinctief legt hij de essentie van de streek vast. Zijn reportage bleef niet onopgemerkt en leverde hem niet enkel de prix Niépce op maar ook een lidmaatschap bij het prestigieuze fotoagentschap Magnum.

Sieff verdiende vooral als modefotograaf zijn sporen en werkte voor prestigieuze modetijdschriften zoals Harper’s Bazaar, Elle, Vogue, Queen en Nova. Dankzij de originaliteit van zijn cadrages en de veelheid van indrukken werden zijn foto’s meer dan banale opdrachten en het gebruik van het groothoekobjectief maakt zijn werk onmiddellijk herkenbaar. Er was zelfs sprake van een “stijl-Sieff” met icoon-vrouwen die de creaties van prestigieuze couturiers droegen, vrouwelijke naakten gefotografeerd tijdens hun verleidelijke intimiteit of desolate landschappen.

Na zijn huwelijk met Barbara Rix in 1970 fotografeert hij in 1971 couturier Yves Saint Laurent naakt voor de reclamecampagne van zijn parfum. In 1979 wordt zijn dochter Sonia geboren die hij later regelmatig zal fotograferen.

Elegant, licht en sensueel zijn maar enkele van de adjectieven die de foto’s van Jeanloup Sieff oproepen. “Een goede foto is altijd het resultaat van een gelukkig toeval, een goede fotograaf iemand bij wie dit toeval meer voorkomt dan bij anderen”, is één van zijn uitspraken.

Jeanloup Sieff overlijdt op 20 september 2000 op 66-jarige leeftijd in zijn geboortestad Parijs.

 

Met een bloemlezing van zowel foto’s uit haar eigen collectie als foto’s uit het archief van de fotograaf brengt het Musée de la Photographie van Charleroi van 10/12/2016 tot 7/5/2017 onder de titel “Les années lumière” een eerbetoon aan Sieff, een kunstenaar die net als Irving Penn of Richard Avedon meer dan één generatie heeft beïnvloed.

Klik hier voor een virtueel bezoek aan de reportage “Borinage 1959” en hier voor een virtueel bezoek aan de mooie overzichtstentoonstelling “Les années lumière”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *