1708630
0

Massis @ the Hellhole

Massis in het kort: vijf al wat rijpere mannen die samen luide, instrumentale noiserock spelen. Tot zover mijn inbreng. Nader omschrijven wie of wat Massis precies is en wat voor muziek zij brengen laat ik beter over aan anderen die daar meer verstand van hebben.

Patrick Bruneel formuleerde het in 2015 in GC #128 (Gonzo Circus, een “Tweemaandelijks Tijdschrift over Muziek. Kunst. Meer.”) als volgt: “We zagen enkele foto’s van het kwartet dat zich naar de Gentse legendarische krachtpatser John Massis vernoemde, en zagen er gitarist Steven Janssens. De man zit steevast strak in het pak, heeft een vetkuif om u tegen te zeggen en draait al een eeuwigheid mee in de Gentse, en breder de Belgische, muziekscene. Hij speelt(-de) onder meer bij Mauro And The Grooms, The Whodads, The Mudgang, Daan, The Stiffs, The Revelaires en niet te vergeten: de liveband van Mark Lanegan. In januari laatstleden verving hij bij Massis gitarist Bernard Van Hecke, waardoor hij nog niet is te horen op het debuutalbum van deze bende al ietwat oudere heren. De opnames dateren immers van 2014, voor zijn aantreden. Massis bestaat verder uit gitarist Andy Heurckmans (de Brusselse liftende ingenieur), drummer Jo Reynders en bassist Erwin Reynders. Beide broers hebben net zo goed een muzikaal verleden, met bands als Heibel, Cabron en Triptych op hun cv. Ervaring zat dus, en een evenredige fascinatie voor noiserock van de jaren 1980, met een uitgesproken voorkeur voor het werk van Sonic Youth. Grotendeels instrumentaal brengen ze acht stukken spierballenrock met het accent op bij momenten echt wel super gitaarriffs. ‘Powerplant’ is daar het beste voorbeeld van. De gitaren dwepen de boel op, trekken het nummer alsmaar hoger en maken er een meesterwerkje van. Alleen ‘Mondésir’ weten we minder te smaken, door de zang van twee dames die het niet echt kunnen. Een bewerking van een Creools slaapliedje, tja, het is inderdaad het meest slaapverwekkende nummer van de plaat. Daarna herpakt de band zich echter, en horen we meer van die inventieve instrumentale rockers, geënt op Sonic Youth en soms ook The Wipers. Prima debuut.”

Sinds het review in Gonzo Circus in 2015 werd de bezetting van de groep gewijzigd: na eerst als invaller gefungeerd te hebben voor Steven Janssens tijdens studio-opnames en een reeks live optredens heeft ondertussen Pé (Peter) Reynders (ja, u hebt het goed gelezen: Reynders, inderdaad een broer van Jo en Erwin) naast Andy Heurckmans een vaste plaats verworven als gitarist in de groep. En daarnaast heeft Werner Sempels als 5e man de groep vervoegd aan de keyboards.

Luminous Dash schrijft n.a.v. het VK concert van 2 december 2016 het volgende: “We hebben ze het nog niet gevraagd, komt ooit wel, maar we zijn er vrij sterk van overtuigd dat Massis vernoemd is naar een Gentse krachtpatser met een ijzeren gebit. Kon Wilfried Morbée met zijn tanden een tram voortrekken, dan kunnen de vijf heren met hun door snaren en drums gemaakte decibels de trommelvliezen doen bloeden. De muziek van Massis is zonder zang, maar de composities van Andy Heurckmans, Werner Sempels en de drie Reynders-broer vervelen geen seconde. Je wil referenties? We hebben er geen, behalve misschien dat Massis het beste uit de No Wave, punk en noise haalt en daarmee soundtracks voor geprojecteerde filmpjes maakt. Luid, zeer luid. Noise, zonder in een geluidsbrij te vervallen. Uniek in Vlaanderen. Neen, sorry België. Pure Belge.”

Vwala, meer moet dat niet zijn.

Benieuwd om Massis te zien en te horen? Dat kan:
Angst – Video  https://vimeo.com/210128069
Angst – Live @ Pianofabriek  https://vimeo.com/214004117
Snakes https://www.facebook.com/MASSISband/videos/590708657752957/
n°3 https://youtu.be/ffQ7ygG_xi4
Powerplant (+ n°3 & Snakes) https://massis.squarespace.com/music/
Hellhole – Live @ Pianofabriek  https://vimeo.com/213838009

De door Massis begin 2015 uitgegeven CD of elpee kopen? Ook dat kan: https://massisband.bandcamp.com/releases en andy.heurckmans@hotmail.com

Voor zij die er niet genoeg van kunnen krijgen https://www.facebook.com/MASSISband/
En zij die er écht niet genoeg van krijgen kunnen Massis boeken op https://massis.squarespace.com/booking-1/

A ja, klik misschien toch ook nog eens even hier voor mijn foto’s van het Hellhole Event op 25/5/2017 in GC Elzenhof te Elsene …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *