2

over mij

De basisbegrippen en de technische aspecten van het fotograferen leerde ik op jonge leeftijd op een fotoclubje op school. Toen ik me in 2009 n.a.v. de vernieuwing van mijn foto-uitrusting inschreef voor de opleiding Fotokunst aan de Kunstacademie te Hove, werd fotografie al snel meer dan een hobby.

Als fotograaf vind ik inspiratie in de stedelijke omgeving waarin ik meestal vertoef. Met mijn camera leg ik dan situaties vast die me opvallen en zet ik mijn persoonlijke indrukken van een plaats en wat zich daar afspeelt om in beelden. Vaak zijn dat mensen onderweg. Wie die mensen zijn weet ik niet, vanwaar ze komen en waar ze naartoe gaan evenmin.

Deze op straat gemaakte beelden – een verzameling van momentopnamen, typeringen van personen in samenhang met een toevallige omgeving – werk ik vaak af in zwart-wit.
De afwezigheid van kleur zet de kijker er nl. toe aan de beelden op een andere manier te bekijken en daardoor dingen op te merken die anders verborgen blijven.

De meeste van mijn foto’s neem ik intuïtief, zonder er al te veel bij na te denken. Als een beeld goed zit voel ik dat gewoon.

Wat ik met mijn straatbeelden precies toon kan ik moeilijk verwoorden. Achter elke foto schuilt een eigen verhaal waarvan maar enkele aspecten zichtbaar zijn. Veel wordt verborgen, nog meer gesuggereerd. In combinatie met de gevoelens en verbeelding van de kijker laat dat aan iedereen toe er het zijne van te maken.

Naast het fotograferen van toevallige situaties en gebeurtenissen maak ik ook graag reportages van plaatsen of evenementen. Niets is leuker dan ergens rond te kuieren, de zaken rustig te observeren en ze vanuit ongewone gezichtshoeken en met een boeiende cadrage in beeld proberen te brengen. En door de diverse beelden op gepaste wijze te combineren probeer ik de kijker een goed idee te geven van de plaats of de gebeurtenis, wat ook de bedoeling is.

Daarnaast verken ik ook graag de mogelijkheden die de moderne digitale fotografie ons biedt en daarbij vaar ik tegen de stroom in, bv. door bewegingsonscherpte te creëren wanneer er geen beweging is. En dat kan op verschillende manieren. Naast de keuze van de sluitertijd is de snelheid en de richting van de beweging daarbij essentieel. Achter deze beelden gaat geen diepgaande boodschap schuil. Gewoon maar intrigerende, aantrekkelijke, kleurrijke beelden waar niet te veel achter moet gezocht worden. Beelden om bij weg te dromen, om tot rust te komen, om van te genieten. Beelden geschreven met licht: φωτὸς (phootos, licht) en γράφω (grafoo, schrijven) – fotografie in de oorspronkelijke betekenis van het woord dus.

Werk dat in aanmerking komt om te worden tentoongesteld wordt pas na de tentoonstelling op deze site gepubliceerd. Daar moet u dus even op wachten.

Alle fotowerk is beschermd door het auteursrecht. Deze mogen derhalve niet gedownload worden om vervolgens te gebruiken op een andere website of blog. Foto’s zelf afdrukken mag ook niet.

Contacteer mij op chrisw(at)yucom(punt)be indien u graag een afdruk zou hebben van bepaalde foto’s of indien u sommige foto’s editoriaal of commercieel zou wensen te gebruiken. Alles is mogelijk en bespreekbaar.

En aarzel vooral ook niet om reacties achter te laten.

2 thoughts on “over mij

  1. We vinden de foto’s die je genomen hebt op onze tentoonstelling ‘schaduwvelden’ prachtig. We vragen ons af of je ze ons misschien zou willen doorsturen. Alvast bedankt. Carla De Baere (medewerker Dienst Vrije Tijd en medeorganisator van het project).

    • Dag Carla,
      Leuk te vernemen dat je mijn fotosite gevonden hebt en dat je de foto’s van Schaduwvelden goed vind. Ik contacteer je via mail om verder af te spreken.
      Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *